Lapland en bezoek! Deel 1

Door: Jasmien

Blijf op de hoogte en volg Jasmien

10 Maart 2009 | Finland, Turku

(Laptop nog niet gemaakt, verslag zal in verschillende delen komen!)

28/02:
20h: Vertrek met de bus naat Lapland! Voor het vertrek op zaterdag nog half ziek in bed gelegen en toch de rugzak gemaakt! Snel spaghetti gemaakt en gegeten en de bus op richting het centrum. Alle valiezen in de bus laden en hupsakéé, daar gingen we! Met 52 richting Lapland.

01/03:
09h: Aankomst in Rovaniemi. Onderweg zagen we temperaturen van –26gr! Wanneer we uitstapten was het toch al –15gr, oef! Een uurtje later gingen we het echte Santa Clause Town binnen, mooi! Maar we mochten geen foto´s maken … jammer! Eenmaal we bij de kerstman aankwamen, werd er een foto getrokken van de groep. IAC heeft deze foto gekocht en gaat er voor zorgen dat iedereen er een kopie van krijgt. Leuke herinnering! Nog even wat vrije tijd en tegen de middag vertrokken we naar de plaatselijke Pizza Hut, waar we á volonté konden eten. Uiteraard heb ik mij hier volledig laten gaan! Niet alleen pizza, maar ook salade, pasta, soep, en een ijsje als dessert! (of twee in sommigen hun geval :P)
Wanneer iedereen goed vol zat, werd de trip naar Levi verder gezet. Buiten was er blauwe lucht en scheen de zon! Mooi! Maar dat maakte het ook koud! ´s Nachts was het raam van de bus gewoon bevroren! Ik heb echt koud gehad!
Aankomst in Levi om 16h, eindelijk! Alles uitpakken en skimateriaal gaan huren, wat keek ik daar al naar uit! Als avondeten stonden er (Finse) frieten met fishticks op de menukaart.
In de avond werden we in de biggest cottage verwacht voor wat kennismakingsspelletjes, maar die bleken er uiteindelijk niet te komen, dan maar terug naar de eign cottage en bedje in gekropen. Lees dit als: Heerlijke bedden! Wat ga ik hier zalig slapen was het enige dat door mijn hoofd ging als ik in het bed lag!

02/03:
Papa jarig! Dat mag vandaag niet vergeten! Om 8h werden we gewekt, frisse douche, lekker ontbijt en lunch maken voor de hele dag. Twee uur later verzamelden we om met z´n allen richting de skipiste te vertrekken. De eerste dag gingen we met de bus naar de andere kant van de berg, daar lagen de gemakkelijkere pistes. Ik wist niet wat ik moest doen, het was 5 jaar geleden dat ik nog op de latten stond! Voorzichtig een blauwe piste af, wat voelde dat goed! Ik ben direct met de groep meegegaan en ben sinds dat moment alleen nog maar rode pistes afgekomen, zonder te vallen, Woehoe!
Het was wel slecht weer, veel wind, sneeuw, mist, we zagen echt niet veel! ´s Middags hebben we in een klein hutje langs de piste onze lunch opgegeten. Er was een vuurtje gestookt zodat we toch een beetje konden opwarmen! Daarna terug op pad! Rond 16.00 hadden we het toch allemaal wel een beetje gehad. We zijn terug naar beneden gegaan en het was genoeg voor mij. Merel had het zelfde idee. We gingen terug naar de cottage terwijl de anderen toch nog eens een lift naar boven gingen.
Er werd eten gemaakt: gehakballekes met rösti..mmm lekker!
´s Avonds was er een sauna – race: je gaat naar de sauna in een cottage en wanneer je warm genoeg hebt, loop je naar buiten, naar een andere cottage en daar ga je dan weer naar binnen! Hectische toestanden! Ik en nog anderen hebben toegekeken vanuit de zetel, hihi!
Als iedereen genoeg opgewarmd was, werden we opnieuw verwacht in ´the biggest cottage´ voor wat spelletjes. Deze keer gingen ze wel door!
00.30: moe, tijd voor bed!

03/03:
Deze dag verliep ongeveer dezelfde als die van gisteren. Opnieuw de hele dag gaan skieën. De anderen deden soms een zwarte piste, maar dan nam ik de rode er langs ;).
Het weer was nog altijd slecht. Geen sneeuw meer en niet zoveel wind. Niet zo koud, maar we zaten wel in de wolken en de mist op de berg. We zagen amper 1 á 2 meter voor ons uit. Wanneer je je niet helemaal zeker voelt op je latten is dit best wel een beetje eng! Maar ook vandaag geen ongelukken en niet gevallen! Heerlijk gevoel om terug te kunnen skieën! Dit wil ik zeker terug wat vaker gaan doen!
Tegen 18h terug gegaan, het was nog moeilijker geworden om te kunnen kijken. Na het eten het skigerief terug gaan binnen doen, jammer, het skiën zat er op!
´s Avonds zijn we naar een karaokebar getrokken…heel wat klassiekers zijn de revue gepasseerd. Zelf hebben we Spice Girls gezongen, die mochten uiteraard niet ontbreken! Veel zatte oude mannen, brrrb, maar die hebben onze pret niet kunnen bederven!
Om half twee toch maar terug richting cottage gegaan, bedje in, klaar voor morgen: Snowshoewalking!

04/03:
Opgestaan en klaargemaakt voor snowshoewalking, spannend! Met z´n allen naar de Intersport om de tennisracketten, voor onder de schoenen, te gaan huren. Daarna met z´n allen de bus genomen richting Gondoli, de lift naast de piste waar de skikampioenschappen van Finland gehouden worden. (dalingspercentage 52% ;)) Boven: -10gr en mistig, wat een verrassing! De trip was niet echt voorbereid, ze wisten niet goed welke kant we naar beneden moesten. Als dat maar goed wou aflopen! Een twijfelachtige start, maar een keer we op weg waren ging het wel vlotjes. Opnieuw geluncht in één van de hutjes met een vuurtje, zalig! Daarna onze trip naar beneden verder gezet. Onderweg nog even gestopt voor en warme choco en plaspauze. Daarna kwam het laatste stuk, maar het leukste stuk van de trip! Recht naar beneden in de bossen. Het leverde zeer grappige fragmenten op! De meesten gingen wel eens onderuit. Ik heb mij, wonder boven wonder, goed recht kunnen houden!
Om 16h was iedereen veilig beneden! Oef! Een deel moest zich gaan klaar maken voor de snowmobile ride. Ik behoorde er niet bij, aangezien ik geen rijbewijs heb, oeps! Ik heb wel foto´s van de anderen kunnen zien. Ze gingen naar een rendierenpark, wel jammer dat ik dat heb moeten missen.
Als iedereen terug was: eten maken en klaarmakem voor de toga – party. Dat was het thema vam dit jaar. Wel leuk om te zien dat iedereen zijn/haar best gedaan had om er goed uit te zien! Voor we vertrokken was er ook gezegd dat we gekleurde panty´s moesten meebrengen. We hadden er nog steeds geen idee van waarvoor deze zouden moeten dienen. Het was niet voor vandaag, dus waarschijnlijk voor onze laatste avond in Lapland. Toga – party viel een beetje tegen. Slechte muziek! Zatte dj! Hmmm, niet zo lang gebleven dus… Hopelijk morgen een andere en niet zatte dj, dat we er voor de laatste avond nog een stevig kunnen invliegen!